[...] pakują się w inne powikłania, związane właśnie ze spożyciem tego produktu. Regularne spożywanie sporych ilości soi bogatej w fitoestrogeny może mieć katastrofalne skutki dla naszego układu hormonalnego. Soję znajdziemy nie tylko w produktach typowo sojowych, ale również jako dodatek do wielu produktów, takich jak płatki śniadaniowe, batoniki [...]
Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]
[...] (np. witaminę D jesienią, zimą i wczesną wiosną) lub minerały (np. potas, którego większość ludzi ma niedobór). Dlatego powinno się suplementować kreatynę, nie tylko dla przyrostu masy, siły i wytrzymałości, ale nawet dla normalizacji stężenia w ustroju. Pozostaje pytanie, ile jej powinno być? Wyniki kalkulacji z badania żywienia [...]
[...] D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów wegańskich, takich jak przykładowo mleczka roślinne, są [...]
[...] będący na diecie roślinnej dopuszczają spożycie jajek, ale wówczas należą oni do owowegetarian i nie mogą mówić o sobie, że są weganami. Składanie jaj to naturalny proces dla kur, który nie jest uważany za szkodliwy czy krzywdzący da zwierzęcia, dlatego niektórzy ludzie jedzący produkty roślinne nie mają problemu także z ich jedzeniem. Co ty w [...]
[...] BBQ, ketchup. Na pewno z powodzeniem wykorzystamy je w swojej kuchni. Dziki Ketchup Ketchup ma to do siebie, że jest sosem uniwersalnym. Jego smak pasuje do wielu potraw, dlatego cieszy się wyjątkowym powodzeniem. Często rezygnujemy z tradycyjnego, sklepowego ketchupu z powodu dodatku cukru i wysokiej ilości kalorii. Ketchup z firmy SFD może [...]
[...] ryżu, kasz czy ziemniaków, jednym z głównych źródeł węglowodanów są makarony. Jakościowo nieznacznie ustępują one wyżej wymienionym produktom, ale w urozmaiconej diecie i dla nich znajdzie się miejsce. Zestawienie porównawcze popularnych makaronów 1. Makaron pełnoziarnisty Lubella 400 g Jedna z bardziej popularnych polskich firm o względnie [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
[...] ale jeśli już są gdzieś reklamowane, to pokazywane są jako substytuty mięsa, i są dostępne w postaci gotowych „kotletów”. Wiele z tych produktów zawiera białko jaja, dlatego warto sprawdzić najpierw etykiety. Nasiona chia Są kompletnymi źródłami białka, które można śmiało wykorzystać do przygotowania koktajlu lub jako dodatek do [...]
Ciąża to wyjątkowy czas dla każdej kobiety. Oczekiwanie na potomstwo nie zawsze bywa łatwe. Większa senność, mdłości, coraz więcej trudności z poruszaniem się ze względu na rosnący brzuch — to tylko część dolegliwości, które sprawiają, że część z pań zastanawia się, skąd się wzięło powiedzenie, że okres ciąży to taki wspaniały czas. Każda z nas [...]
[...] bardzo aromatycznych dań zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jest bogactwem magnezu, manganu, miedzi. Zawiera również sporo potasu oraz cynku. Kasza ta jest bezglutenowa, dla osób z nietolerancją tego składnika, to ogromny plus, gdyż dieta przy nietolerancji bywa trudna. Ponadto w kaszy tej jest spory udział białka, co również jest istotne dla [...]
Trening siłowy, w tej czy innej odmianie, nie jest już tylko domeną osobników cierpiących z powodu „ABS” (absolutny brak szyi). Kiedyś wiązano zainteresowanie treningiem siłowym z niską inteligencją, a to zwykle nieprawda. Sportowcy nie muszą być „orłami intelektu”, jednak nie mogą być też ograniczeni, bo sport wcale nie jest taki prosty. [...]
[...] że mogą one być pomocne również w prewencji niektórych schorzeń, a także we wspieraniu rozwoju za młodu i wzmacnianiu organizmu na starość. Związki charakterystyczne dla produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego to m.in. kreatyna, karnityna, czy karnozyna. Pełnią one ważne funkcje w zakresie przemian energetycznych mięśni i mózgu, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnozyny i beta alaniny. Dziś rozmawiamy jednocześnie o karnozynie i beta alaninie z tego powodu, że problematyka poboru jednego i drugiego składnika diety z pożywienia są ze sobą nierozerwalnie związane. Tabletki są [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] również tymi objawami. Z tego też powodu, często poddaje się nie tylko zalecane ilości dotyczące spożycie wapnia, ale również górne, dopuszczalne poziomy. Są one takie same dla obu płci i definiowane dla różnych grup wiekowych. Osoby w wieku (dopuszczalne górne poziomy spożycia wapnia): 1–8 lat 2500 mg 9–18 lat 3000 mg 19–50 lat 2500 mg 51+ lat [...]
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] białko wpływa na optymalny poziom hormonów, zabezpiecza nasz organizm pod kątem odpornościowym, wpływa na funkcję układu nerwowego, buduje krew i limfę, jest nośnikiem dla wielu witamin. Ile białka powinniśmy zjadać? Ilość białka jest pierwszym ważnym czynnikiem, który powinien nam towarzyszyć przy komponowaniu diety. To właśnie odpowiednia [...]
[...] na „buzowanie” testosteronem? Zanim pobiegniesz dalej z tymi wynikami, słowo komentarza. Osoby jedzące mięso były znacznie starsze, a to mogło mieć kolosalne znaczenie dla stężenia wolnego testosteronu (mniejsze dla całkowitego). Ponadto osoby jedzące mięso piły najwięcej alkoholu, co ma drastyczne znaczenie (etanol poprzez wpływ na SHBG, [...]